Ce sunt stocurile și cum să câștigi bani pe ele?

Înțelegem în detaliu ce acțiuni sunt, Ce drepturi acordă și datorită cărora proprietarii lor obțin un profit.

Ce este o promovare?


O acțiune este o garanție emisă de o societate pe acțiuni, cu alte cuvinte, o societate emitentă. Toți investitorii care au cumpărat acțiunile au devenit coproprietari ai companiei. Acțiunea confirmă doar că proprietarul său are o participație în companie, chiar dacă este foarte mică.

Ce dau acțiunile proprietarului?

Probabil ați auzit expresia" miza de control " — de obicei într-un film, ticălosul preia insidios compania, obținând 50% și o altă cotă. Deși acest ticălos nu este un proprietar absolut, el încă primește controlul asupra companiei, deoarece deține cea mai mare parte a acesteia.

Dar chiar dacă nu ați cumpărat o participație de control, ci doar o mică parte a companiei, deveniți acționar și obțineți și drepturi, dintre care principalele sunt:

 •  dreptul de a vota la adunarea acționarilor și, astfel, de a participa la conducerea societății (dacă acțiunea votează);
 •  dreptul de a primi dividende — o parte din profitul companiei (dacă sunt plătite);
 •  dreptul de a primi o parte din proprietatea societății în cazul lichidării acesteia.
De ce este important dreptul la vot? Deoarece toate cele mai importante decizii sunt luate de Adunarea Generală a acționarilor. Inclusiv deciziile privind lichidarea și reorganizarea societății. Întâlnirea este cea care decide cum să dispună cel mai bine de profit la sfârșitul anului: să direcționeze toți banii către dezvoltarea afacerii sau o parte din aceasta — să plătească dividende.

Care sunt tipurile de acțiuni?

Acțiunile companiilor pot fi obișnuite și preferate. Diferențele sunt legate de două drepturi principale — de a vota și de a primi dividende.

 •  Obișnuit. Cel mai comun tip de acțiuni. Ele dau întotdeauna dreptul de vot la adunarea acționarilor, dar nu garantează dividende.
 •  Privilegiat. Acestea au o sumă predeterminată de dividende-de exemplu, un procent din profitul companiei. Proprietarii lor pot participa la vot numai dacă nu au primit dividende pe baza rezultatelor anului precedent.

Uneori există acțiuni preferate de tipuri speciale:
 •  Fără vot privilegiat. Ei au un dividend fix și dreptul de a primi plăți în primul rând, dar nu permit votarea.
 •  Privilegiat cu drepturi speciale. Condițiile de plată a dividendului și posibilitatea de vot sunt prevăzute în Actul Constitutiv al societății. De exemplu, proprietarii unor astfel de acțiuni pot avea posibilitatea de a vota, de a primi prioritate în plata dividendelor și dreptul de a fi primii care cumpără noi emisiuni de acțiuni. Carta poate conține, de asemenea, orice alte drepturi pe care compania dorește să le acorde proprietarilor lor.
Depinde de tipul de acțiuni dacă proprietarii lor vor fi plătiți dividende și în ce sumă. În cazul în care adunarea acționarilor decide să aloce o parte din profiturile companiei la plata dividendelor, în primul rând va fi distribuită între proprietarii acțiunilor preferate fără drept de vot. Pentru acestea este prevăzut un dividend fix-o anumită sumă sau procent din valoarea nominală a valorilor mobiliare. Proprietarii acțiunilor preferate fără drept de vot participă la vot numai în cazurile în care există o problemă de lichidare a unei societăți pe acțiuni.

Al doilea rând pentru plata dividendelor sunt proprietarii de acțiuni preferențiale standard. Valoarea dividendelor pe aceste acțiuni poate fi egală cu o anumită sumă sau un procent din valoarea nominală a acțiunii. Dar cel mai adesea este definit ca un procent din profitul net al companiei pentru anul împărțit la numărul de acțiuni preferențiale. Procedura de calcul al dividendului este de obicei prevăzută în cartă. Proprietarii acestor acțiuni nu pot vota în cazul plății dividendelor. Dar dacă nu s-au acumulat dividende, atunci la următoarea ședință au dreptul de a vota asupra tuturor problemelor.

O societate pe acțiuni poate avea mai multe tipuri de acțiuni preferențiale, inclusiv acțiuni cu drepturi speciale. Carta companiei ar trebui să precizeze în mod clar ordinea de plată a dividendelor către proprietarii lor. Prin urmare, înainte de a cumpăra acțiuni preferate, studiați cu atenție statutul societății pe acțiuni.

Deținătorii de acțiuni ordinare se pot aștepta la dividende numai dacă societatea își îndeplinește pe deplin obligațiile față de toți acționarii preferați.

După distribuirea dividendelor, plățile se efectuează simultan tuturor categoriilor de acționari ai societății.

Cum arată stocurile?

Strict vorbind, nimic. Din cauza stereotipurilor cinematografice și literare, cuvântul "acțiune" în sine este de obicei asociat cu un antet frumos. Dar astăzi acțiunile nu sunt bucăți de hârtie de lux, nu sunt tipărite deloc, sunt, în limba oficială, nedocumentate, adică există doar în formă electronică.

Contabilitatea valorilor mobiliare este efectuată de organizații speciale — Depozitari și registratori. Dar înainte de a lucra cu ei, asigurați-vă că au o licență bancară.

Cum funcționează contabilitatea valorilor mobiliare?

 •  Dacă valorile dvs. mobiliare sunt luate în considerare de depozitar, atunci dreptul de proprietate asupra acestora este confirmat de extrasul contului de depozit. Acesta este contul dvs. personal, unde este indicat ce valori mobiliare dețineți.
 •  Dacă registratorul ține evidența, atunci pentru a confirma dreptul de proprietate, trebuie să solicitați un extras de cont personal de la registrator. Această declarație arată câte acțiuni aveți într-o anumită companie.
 •  Dacă activele dvs. sunt gestionate de un mandatar, acțiunile sunt stocate în contul său de depozit sau în contul personal la registrator. Nu puteți solicita un extras direct de la depozitar sau registrator, dar aveți dreptul să solicitați un raport de tranzacție de la mandatar în orice moment.

De ce să cumpărați acțiuni?

Puteți cumpăra un bloc de acțiuni pentru a participa la conducerea companiei. Dar cel mai adesea sunt cumpărate pentru a obține venituri.

 •  În detrimentul dividendelor. Dacă compania a obținut un profit la sfârșitul anului și Adunarea Generală a decis să o distribuie între acționari, atunci veți primi dividende pentru fiecare dintre acțiunile dvs.

Dar nu există garanții că veți primi banii. Dacă compania a lucrat" în negativ " sau ședința a decis să nu distribuie profiturile acționarilor, nu veți primi dividende. Acesta este un risc care însoțește întotdeauna investițiile.

 •  Datorită creșterii prețului acțiunilor. Cumpărați acțiuni și vă așteptați ca prețul lor să crească în viitor. Când le vindeți, veți primi venituri — diferența dintre prețul pentru care ați cumpărat stocul și prețul pentru care l-ați vândut. Nu uitați că trebuie să plătiți în continuare serviciile către depozitar sau registrator, comisionul brokerului și impozitul pe profit din vânzare. Mai mult, este posibil să nu numai că nu primiți venituri, ci, dimpotrivă, chiar să pierdeți bani. De exemplu, dacă acțiunile scad în preț. După cum știți, nu există garanții pe piața valorilor mobiliare și nu poate exista și există întotdeauna un risc.

Ce impozite plătesc acționarii?

Dacă ați primit venituri (datorită dividendelor sau datorită diferenței de preț la vânzarea acțiunilor), va trebui să plătiți impozit.

Întotdeauna trebuie să plătiți impozitul pe venitul personal pe dividende.

Veniturile din vânzarea de acțiuni nu sunt impozitate în trei condiții:
 •  ați cumpărat acțiuni la bursă
 •  le-au păstrat cel puțin trei ani
 •  și a câștigat din cauza diferenței de preț de mai puțin de o anumită sumă într-un an.

De unde pot cumpăra acțiuni?

Există două moduri — pe bursă sau în afara bursei. Tranzacționarea la bursă este mai transparentă — cotațiile (prețurile) acțiunilor și ale altor valori mobiliare pot fi ușor urmărite. Când cumpărați sau vindeți acțiuni direct, în afara bursei, există riscul ca prețurile să fie umflate sau subevaluate în comparație cu prețurile pieței.

În plus, Bursa evaluează cu atenție companiile emitente. Este puțin probabil să întâlniți acolo escroci evideni. Iar restul valorilor mobiliare primesc un atribut important ca urmare a auditului — nivelul de listare.

Astăzi sunt trei. Primul nivel (sau prima listă de cotații) reprezintă cele mai lichide acțiuni ale celor mai fiabile companii de pe piață.

Pentru a intra în a doua listă de cotații, cerințele nu mai sunt atât de mari. Dar toate companiile ale căror acțiuni pretind că sunt incluse în prima sau a doua listă trebuie să raporteze în mod regulat schimbului cu privire la rezultatele activităților lor, precum și să publice rapoarte și toate informațiile importante despre ele pe Internet.

Al treilea nivel nu este partea de cotare a listei cu cele mai mici cerințe. Dacă intenționați să cumpărați valori mobiliare ale unei companii de nivel al treilea sau ale unei companii care nu este listată deloc la bursă, va trebui să evaluați singur fiabilitatea acesteia. Și acest lucru nu este ușor nici pentru un investitor cu experiență.

Pentru a efectua tranzacții la bursă, veți avea nevoie de un intermediar profesionist – un broker sau un mandatar. Ei trebuie să aibă o licență bancară pentru a lucra pe piața bursieră.

Ce acțiuni sunt disponibile investitorilor începători?

Prin lege, noii veniți la bursă pot tranzacționa liber acțiuni ale companiilor de stat și străine din prima și a doua listă de cotații.

În plus, investitorii novici pot investi în companii de top din alte țări, chiar dacă nu au fost listate la bursa internă. Pentru a face acest lucru, banca a întocmit o listă cu cei mai mari indici bursieri naționali. Atunci când stocurile sunt incluse în calculul unuia dintre acești indici, acestea pot fi cumpărate fără restricții.

Pentru tranzacțiile cu acțiuni care nu sunt incluse nici în listele de cotații, nici în indicii bursieri mondiali, trebuie să treceți un test special. Unele acțiuni sunt destinate numai unui investitor calificat – fără statutul de calificare, nu veți putea efectua tranzacții cu astfel de valori mobiliare chiar și după testare.

Din cauza sancțiunilor, peste 5 milioane de investitori s-au confruntat cu blocarea acțiunilor lor străine. Prin urmare, mulți brokeri au introdus restricții pentru investitorii necalificați – pentru a reduce riscurile de noi blocaje, necalificatorii pot vinde doar, dar nu pot cumpăra acțiuni străine.

Un broker trebuie să treacă cu succes testul o dată – înainte de a efectua prima tranzacție cu acțiuni deosebit de riscante. Dar dacă doriți să treceți la un alt intermediar, va trebui să treceți din nou cecul.

Testarea vă va permite să verificați nivelul cunoștințelor despre instrument. De exemplu, va trebui să răspundeți cât de repede puteți vinde un stoc care nu este inclus în listele de cotații. De asemenea, va trebui să calculați veniturile din vânzarea de acțiuni străine, din care va trebui să plătiți impozitul pe venitul personal. Pentru a trece examenul cu succes, este necesar să răspundeți corect la toate întrebările.

Pentru a vă pregăti pentru test, puteți să vă antrenați în avans.

Ce riscuri vă puteți confrunta atunci când cumpărați acțiuni?


Investiția este întotdeauna un risc. Și este proporțional cu randamentul probabil al valorilor mobiliare: cu cât puteți câștiga mai mult, cu atât mai mult vă asumați riscul. Există trei riscuri principale care așteaptă investitorii.

 •  Riscul de piață înseamnă că valorile mobiliare pot crește sau pot scădea în preț. Este determinată numai de legea pieței cererii și ofertei. De exemplu, dacă o companie a descoperit un nou depozit de petrol, gaz, aur sau paladiu, acțiunile sale sunt susceptibile să sară. Și dacă, să zicem, licența unei companii financiare este suspendată, titlurile sale vor scădea brusc.
 •  Riscul de lichiditate înseamnă că valorile mobiliare pe care le achiziționați pot fi dificil de vândut ulterior. Sau nimeni nu va dori să le cumpere deloc sau vor fi de acord, dar numai la o reducere mare — la un preț foarte mic. Adică "blue chips" — hârtiile celor mai mari și mai fiabile companii-puteți, dacă doriți, să vindeți în câteva minute. Și pentru acțiunile unei companii necunoscute, este puțin probabil să existe o coadă a celor care doresc.
 •  Riscul de Credit este riscul ca societatea emitentă să intre în faliment. Apoi, titlurile dvs. se vor deprecia brusc. Dar veți putea conta pe partea dvs. din proprietatea Companiei la sfârșitul procedurii de faliment.
Dacă circumstanțele sunt nefericite și aceste riscuri devin o realitate dură, este posibil să vă pierdeți banii. De aceea, investițiile în valori mobiliare sunt potrivite numai pentru cei care și-au pregătit deja o pernă de siguranță financiară și sunt pe deplin conștienți de toate riscurile.

În cele din urmă, rezumăm recomandările pentru investitorii începători:
 •  Nu investiți ultimii bani pe piața valorilor mobiliare. În primul rând, pregătiți-vă un spate de încredere: puneți de la 3 la 6 din venitul dvs. lunar pe depozit într-o bancă de încredere.
 •  Amintiți-vă relația directă dintre risc și rentabilitate. Dacă unele stocuri cresc brusc în preț (sau vi se pare că ar trebui să crească), înseamnă că pot, de asemenea, să scadă brusc (sau pur și simplu să nu crească).
 •  Nu pune toate ouăle într-un singur coș. Dacă decideți să investiți în acțiuni, alegeți mai multe companii, de preferință din diferite industrii.
 •  Țineți degetul pe pulsul evenimentelor. Dacă ați devenit coproprietar al unei companii, urmăriți ce se întâmplă cu aceasta și prețul titlurilor sale.
 •  Dacă vi se pare prea dificil sau supărător să monitorizați singur situația de pe piața bursieră, puteți utiliza alte opțiuni. De exemplu, pentru a încheia un contract cu un mandatar sau pentru a cumpăra un fond mutual care investește în valori mobiliare.