Cerințele băncii pentru tehnologia tranzacției

Un alt set de cerințe ale băncii care trebuie luate în considerare la căutarea unui obiect imobiliar sunt cerințele pentru tehnologia tranzacției. Principalele puncte în care aceste cerințe sunt impuse de bănci sunt:

Decontarea tranzacției.


În acest moment crucial, cerințele băncilor pot avea diferențe regionale semnificative. De exemplu, practica pe piața imobiliară a fost formată astfel încât decontările să se desfășoare în principal în numerar, prin celulă depozitară a băncii creditoare. Acesta este un fel de scrisoare de credit în numerar, atunci când banii sunt introduși în celulă de către cumpărător înainte de tranzacție și retrași de vânzător după finalizarea înregistrării, sub rezerva prezentării certificatului de înregistrare băncii. Practic nu există riscuri într-un astfel de sistem și pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru bancă.
În unele regiuni, plățile sunt efectuate, deși în numerar, dar adesea fără utilizarea unei celule. Cumpărătorul plătește vânzătorului integral în ziua semnării contractului de vânzare. Aceasta este tradiția. Și dacă vânzătorul din afara Moscovei, care așteaptă să primească fonduri chiar în ziua semnării contractului, este informat cu o zi înainte de tranzacție că fondurile vor fi în celulă până la sfârșitul înregistrării tranzacției, tranzacția nu poate avea loc.

Schema de decontare înainte de tranzacție conține anumite riscuri, deoarece înregistrarea drepturilor poate fi suspendată, iar vânzătorul a primit deja banii. Nu toate băncile sunt pregătite pentru acest lucru, dar multe sunt încă forțate să se adapteze la practicile de afaceri stabilite, folosind diverse metode de reducere a riscurilor, inclusiv atragerea de companii imobiliare cunoscute din regiune ca garanți.

În mod ciudat, în majoritatea cazurilor, calculele se fac într-o formă civilizată:
  1. În moneda națională, nu într-una străină.
  2. Printr-o bancă, prin transfer bancar.
În același timp, undeva transferul se efectuează în ziua semnării contractului și undeva - după înregistrarea de stat a tranzacției. Mai mult, numărul regiunilor în care decontarea se face după tranzacție sau în modul acreditiv crește rapid, deoarece băncile ipotecare sunt introduse pe aceste piețe, cu tehnologiile și cerințele lor.

Desigur, un broker ipotecar ar trebui să fie conștient de procedura actuală de decontare din regiunea să în general și de specificul decontărilor aplicate de fiecare dintre băncile care operează în această regiune. Moneda așezărilor este, de asemenea, un punct foarte important.

Momentul eliberării legale a apartamentului

Un punct important este prezența persoanelor înregistrate (adică înregistrate) în obiect la momentul achiziției sale de către cumpărător împrumutat. De exemplu, o bancă poate refuză să împrumute un obiect în care sunt înregistrați minori sau persoane aflate sub tutelă. Și necesită executarea simultană a două tranzacții:
  •  tranzacții de cumpărare și vânzare a unui apartament în care sunt înregistrați acești minori;
  •  tranzacții de cumpărare a obiectului în care intenționează să trăiască în viitor.
O altă opțiune: vânzătorul va primi fonduri din vânzarea obiectului numai după descărcarea de gestiune din apartament, adică după eliberarea legală.

Astfel de condiții ar trebui, de asemenea, să fie discutate de părți în avans, la momentul luării unei decizii privind vânzarea obiectului către cumpărătorul ipotecar.