Fonduri mutuale: cum funcționează și cum să câștigi bani pe ele

Cum funcționează fondul mutual?

Un fond de investiții mutuale (fond mutual) combină banii diferiților investitori pentru a-i investi colectiv în unele instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, imobiliare sau altele.

Puteți cumpăra o parte din acest portofoliu. Sau mai multe acțiuni — numărul lor depinde de prețul acțiunii și de suma pe care ați depus-o.

Cota poate fi vândută, cumpărată sau ipotecată. În mod ideal, prețul său crește în fiecare zi. După ceva timp, rambursați cota mai scumpă decât ați achiziționat și primiți venituri.

Fondurile fondului mutual sunt gestionate de o organizație financiară specială — o societate de administrare (CC). Decide ce valori mobiliare sau alte active să cumpere, când să le cumpere și când să le vândă.

Ce sunt fondurile mutuale?

Principala caracteristică a unui fond mutual este direcția investiției. Unii aleg acțiuni, alții — obligațiuni, alții — valută, bunuri imobiliare sau obiecte de artă. Multe fonduri mutuale combină active de mai multe tipuri simultan.

Fondurile pentru investitorii calificați cu experiență pot investi bani în aproape orice active. Fondurile mutuale pentru investitorii cu amănuntul (necalificați) direcționează fonduri către instrumentele financiare cel mai puțin riscante.

Fondurile mutuale au, de asemenea, condiții diferite de vânzare și cumpărare de acțiuni.

 • Fonduri deschise
Puteți cumpăra și răscumpăra acțiunile lor în fiecare zi lucrătoare. Banii pentru acțiunile rambursate nu vor fi creditați imediat în contul dvs., ci în câteva zile.

 • Fonduri tranzacționate la bursă
Unitățile acestor fonduri sunt tranzacționate la bursă, cum ar fi acțiunile și alte valori mobiliare. Puteți să le cumpărați sau să le vindeți în orice moment în zilele schimbului.

 • Fonduri de Interval
Este posibil să cumpărați și să vindeți acțiunile lor numai la intervale de timp specifice — de regulă, de mai multe ori pe an.

 • Fonduri închise
Puteți cumpăra acțiuni numai atunci când fondul este format și le puteți vinde numai atunci când fondul este închis.

Fondurile deschise investesc, de regulă, în active lichide, adică în cele care pot fi vândute rapid la un preț corect. De exemplu, în valori mobiliare, care sunt întotdeauna în cerere.

Fondurile tranzacționate la bursă repetă de obicei structura unuia dintre indicii tranzacționați la bursă, de exemplu, indicele obligațiunilor guvernamentale Mosbirzhi sau indicele RTS. Adică investesc bani în aceleași active și în aceeași proporție ca în indicele selectat. Acestea sunt întotdeauna cele mai lichide instrumente care pot fi vândute instantaneu la bursă. Puteți citi mai multe despre caracteristicile acestor fonduri mutuale în articolul "fonduri tranzacționate la bursă sau ETF-uri: ce este și dacă merită să investiți bani în ele".

Intervalul și fondurile închise investesc bani în active mai puțin lichide. Există mai multe riscuri, dar profitul poate fi mai mare.

Care sunt avantajele fondurilor mutuale?

 • Disponibilitate
Valoarea inițială a investițiilor în fond poate fi mică

 • Profesionalism
Banii dvs. sunt gestionați de experți în investiții.

 • Probabil venituri mari
Profitul din investițiile în fond poate fi mai mare decât venitul din depozit.

 • Costuri reduse
Dacă comparăm investițiile în fonduri mutuale cu auto-investiții, costurile sunt mai mici. Un fond mutual ca investitor mare are condiții mai favorabile atunci când gestionează fonduri.

 • Lichiditate
Acțiunile fondurilor deschise pot fi vândute în orice moment fără pierderi suplimentare.

 • Impozitare preferențială
Nu este nevoie să plătiți impozitul pe venit atunci când valoarea activelor fondului mutual crește. Impozitul pe venit (impozitul pe venitul personal) va trebui plătit în trei cazuri: dacă ați investit într-un fond mutual înainte de 2014 sau ați câștigat acțiuni sau le-ați vândut mai devreme de trei ani de la cumpărare.

Cât de mult este cota?

Prețul acțiunilor se modifică în fiecare zi și depinde direct de valoarea activelor în care sunt investite fondurile. Scopul companiei de administrare este să vă investiți banii astfel încât această valoare să crească constant. Creșterea prețului acțiunilor vă va aduce venituri atunci când decideți să vă vindeți acțiunile.
Când cumpărați acțiuni, plătiți și o suprataxă, de fapt, o comisie. Dimensiunea sa maximă poate ajunge la 1,5%, în funcție de volumul investițiilor și de agentul prin care cumpărați. Și atunci când vinde o acțiune, prețul său este considerat la o reducere. Depinde de perioada de proprietate a acțiunilor și de condițiile agentului prin care rambursați acțiunea, dar nu depășește 3% din costul total.

Ce impozit ar trebui să plătesc pentru acest venit?

Depinde de momentul în care ați cumpărat acțiunile, cât de repede ați decis să le vindeți și cât ați câștigat pe ele.

Dacă ați cumpărat acțiuni ale fondurilor mutuale deschise după 1 ianuarie 2014, le-ați deținut mai mult de trei ani și veniturile primite s-au dovedit a fi mai mici decât o anumită sumă pe an, nu trebuie să plătiți impozitul pe venitul personal.

În alte cazuri, va trebui să deduceți o taxă, a cărei valoare va depinde de venitul dvs. total pentru anul respectiv. Dacă câștigați mai mult, inclusiv pe investiții, impozitul pe venitul personal va fi de 13%. Din suma veniturilor care va fi mai mare, va trebui să deduceți 15% Serviciului Fiscal. Puteți citi mai multe despre rata impozitului pe venitul personal în textul "ce impozite plătește investitorul".
Unde pot cumpăra și vinde acțiuni?
Puteți cumpăra acțiuni direct de la Societatea de administrare, de la o organizație de agenți (cel mai adesea o bancă) sau printr-un broker de la bursă. În același mod, puteți vinde acțiuni.

Ce risc?

După cum se spune, cei care nu își asumă riscuri nu primesc venituri din acțiune.

Principalele riscuri:


 •  Investițiile nu sunt asigurate
Spre deosebire de depozitele bancare, investițiile în fonduri mutuale nu sunt asigurate de stat, chiar dacă acțiunile au fost achiziționate printr-o bancă.

 • Venitul nu este garantat
Investițiile pe piața financiară sunt întotdeauna asociate cu riscul. S-a întâmplat, de exemplu, că întreaga piață bursieră s-a "scufundat" și acțiunile chiar și ale celor mai de succes companii au pierdut în valoare. Dacă fondurile fondului mutual au fost investite în acțiuni, acțiunile au devenit, de asemenea, mai ieftine și nu au crescut. Cu cât este mai mare rentabilitatea posibilă a unui anumit instrument financiar, cu atât este mai mare riscul.

Am decis să investesc într-un fond mutual. Cum se face?


1. Decideți ce fond este potrivit pentru dvs

 • Pentru cât timp sunteți gata să investiți într-un fond mutual?
Dacă este posibil să aveți nevoie de bani în orice moment, este mai bine să alegeți un fond deschis ale cărui acțiuni pot fi vândute oricând doriți. În schimb, dacă nu aveți nevoie de fondurile investite timp de cinci sau mai mulți ani, este adecvat un fond închis.

 •  Pentru ce riscuri ești pregătit?
Care este valoarea pierderilor temporare la care nu veți simți un sentiment de anxietate și dorința de a vinde imediat acțiunile? În funcție de gradul de risc, puteți alege activele corespunzătoare.

2. Comparați diferite fonduri mutuale:

 •  în ceea ce privește rentabilitatea pentru diferite perioade de timp – este mai bine nu pentru un an, dar cel puțin pentru 3-5 ani;
 •  prin activele în care investesc;
 •  în funcție de indemnizațiile și reducerile pe care le iau la cumpărarea și vânzarea de acțiuni;
 •  în ceea ce privește valoarea fondurilor strânse și valoarea activelor nete.
Verificați dacă fondul mutual selectat este inclus
Informații detaliate despre fondurile mutuale sunt disponibile pe site-ul web al Asociației Naționale a participanților la piața de valori (NAUFOR). Acolo puteți vedea ce companie de administrare gestionează un anumit fond, precum și comparați rentabilitatea fondurilor mutuale pentru o perioadă de la o săptămână la cinci ani. În plus, există un filtru pe site care vă permite să comparați fonduri de un anumit tip între ele – de exemplu, numai fonduri deschise sau numai intervale.

3. Aflați totul despre compania de administrare a fondului mutual selectat

 •  Verificați licența pentru a gestiona fondurile fondului mutual pe site-ul băncii . Acolo puteți citi și reglementările care reglementează activitățile companiilor de administrare.- Studiu în care instrumentele societatea de administrare investește fondurile fondului mutual selectat. Declarația de investiții ar trebui să descrie activele posibile, restricțiile privind alegerea și riscurile acestora.
 •  Aflați valoarea remunerației din Codul penal și alte cheltuieli care sunt plătite în detrimentul proprietății fondului.
 •  O remunerație mai mare va fi justificată numai dacă valoarea acțiunilor aflate în administrarea acestui CC crește mai repede decât în alte fonduri mutuale similare.

Ce ar trebui să fac dacă societatea de administrare îmi încalcă drepturile?


Dacă credeți că drepturile dvs. în calitate de investitor sunt încălcate, depuneți o plângere la bancă. Acest regulator controlează activitatea tuturor instituțiilor financiare, inclusiv a fondurilor mutuale și a companiilor de administrare.