Brokerii de Credit: Cine sunt ei și de ce sunt necesari

Cine sunt brokerii de credit?

Acestea sunt intermediari între bănci și potențialii debitori.

Brokerii de Credit pot:

  •  faceți o listă a băncilor în funcție de criteriile dvs., de exemplu, cu rate ipotecare scăzute și o rețea mare de bancomate unde puteți efectua plăți fără comision;
  •  ajutor pentru a colecta un pachet de documente pentru un împrumut;
  •  trimiteți cererea dvs. mai multor bănci și organizații de microfinanțare (ifm);
  •  pe baza propriei experiențe, spuneți-ne ce organizații au mai multe șanse să obțină un împrumut și care creditori verifică cu atenție solvabilitatea debitorilor.
În același timp, nu există niciun concept de "broker de credit" în legislație. Nimeni nu reglementează sau controlează munca lor. Aceștia nu pot încheia contracte cu clienții în numele creditorilor fără o împuternicire specială. Dar băncile și MFO emit astfel de împuterniciri numai pentru emiterea de împrumuturi la punctele de vânzare — de exemplu, în magazine și dealeri auto. Cel mai adesea, brokerii de credit sunt doar consultanți.

Brokerii nu pot:

  •  garantați că veți obține un împrumut;
  •  promite o anumită rată a dobânzii;
  •  efectuați orice modificare a istoricului dvs. de credit, de exemplu, pentru a-l îmbunătăți.
Dacă brokerul susține că va ajuta orice împrumutat să obțină un împrumut, el spune cu siguranță o minciună.

Brokerul promite că voi obține un împrumut fără probleme, deoarece are conexiuni în diferite bănci. Este posibil să-l crezi?

În băncile mari și MFO, cererile de împrumut sunt analizate mai întâi de un robot. Un program special studiază datele Împrumutatului și evaluează riscul — dacă o persoană va putea rambursa împrumutul la timp sau nu. Pe baza rezultatului analizei, robotul atribuie dobândă la împrumut sau refuză împrumutatul. Un broker de credit nu are și nu poate avea acces la acest program.

În unele cazuri, atunci când programul nu dă un rezultat neechivoc, cererea se adresează unui specialist al băncii sau IFM pentru examinare. El poate solicita documente suplimentare, de exemplu, confirmând venitul dvs. Dar chiar dacă brokerul este într-adevăr familiarizat cu această persoană, este puțin probabil ca el să poată influența decizia sa.

Nu știu ce documente trebuie colectate pentru a obține un împrumut Sigur. Poate brokerul să pregătească documentele pentru mine?

Da, se poate. Dar nu este dificil să colectați singuri aceste documente. De regulă, pe site-ul fiecărei bănci și IFM există o listă de documente care trebuie atașate la cererea de împrumut. În special, este scris Ce documente vor servi drept dovadă a venitului dvs. real.

De exemplu, este ușor să comandați un certificat pe formularul 2-impozitul pe venitul personal la locul de muncă sau prin intermediul site-ului web al Serviciului Fiscal Federal. Mulți creditori sunt gata să ia în considerare declarațiile din conturile dvs. bancare și de brokeraj, certificatele de proprietate asupra unui apartament, mașină și alte active. Puteți trimite acorduri contractuale unei bănci sau unei ifm dacă lucrați independent. Sau un contract de închiriere care indică taxa lunară dacă închiriați un apartament.

Rambursările la împrumuturile anterioare vă vor permite, de asemenea, să trageți concluzii despre venitul dvs. Dacă acordați băncii sau ifm consimțământul de a vă verifica istoricul de credit, aceștia vor analiza cât ați cheltuit în medie pentru rambursarea împrumuturilor și împrumuturilor în ultimii doi ani și vor presupune că venitul dvs. este de cel puțin două ori mai mare decât suma respectivă.

Este mai bine să contactați imediat o bancă sau o IFM și să discutați cum să confirmați venitul în cazul dumneavoastră.

Brokerul de credit s-a oferit să facă documente pe care nu le am. Este legal?

Dacă vorbim despre o declarație de venit falsă, un dosar de muncă sau un certificat de proprietate asupra unui apartament sau a unei mașini, atunci, desigur, nu. Mai mult, creditorii, de regulă, verifică dublu datele debitorilor prin diferite surse.

Băncile și MFO evaluează, de asemenea, veridicitatea informațiilor despre venitul dvs. pe baza surselor deschise. Minciuna va ieși aproape sigur.
În cel mai bun caz, banca sau ifm vor refuza pur și simplu să emită un împrumut. Dar este posibilă și o opțiune mai tristă. Împrumutatul și brokerul de credit pot deveni participanți la un dosar penal. Dacă înșelăciunea este interpretată ca fraudă, atunci organizatorii ei se vor confrunta cu o amendă și chiar închisoare.

Brokerul promite că voi putea obține un împrumut chiar și cu un istoric de credit rău

Pentru început, ar trebui să vă studiați singur istoricul de credit. Poate că nu e așa de Rea. Întârzierile mici și rare, de exemplu, timp de două sau trei zile la fiecare câteva luni, sunt de obicei considerate tehnice. Cel mai adesea, acestea nu afectează decizia băncii sau a IFM de a vă împrumuta bani.

Dacă întârziați sistematic contribuțiile pentru o lună sau mai mult sau nu plătiți deloc, atunci este puțin probabil ca banca sau ifm să fie de acord să vă emită un nou împrumut. Brokerul de credit nu va putea influența decizia lor în nici un fel.

Promisiunile — de a obține un împrumut indiferent de ce — nu pot fi cuvinte goale, ci un semnal de pericol. Adesea, brokerii de credit lipsiți de scrupule lucrează împreună cu creditorii negri care eliberează ilegal împrumuturi. Ei nu găsesc vina cu documentele, împrumută de bună voie bani la dobândă cosmică. Și în caz de întârziere a plăților, ei nu ezită atunci când aleg metode de eliminare a datoriilor.

Nu am timp să merg la bănci și MFO. Pot încredința acest lucru unui broker?

Nu este întotdeauna necesar să mergem undeva. Banca poate aproba împrumutul de la distanță dacă aveți deja un cont în acesta. Multe ifm acordă împrumuturi online clienților noi, inclusiv pentru sume mari și pentru o perioadă lungă de timp.

De asemenea, puteți încredința trimiterea cererilor unui broker. În orice caz, indiferent dacă trimiteți singur documentele sau le încredințați unui intermediar, nu trebuie să contactați mai multe organizații în același timp. Paradoxal, cu cât depuneți mai multe cereri, cu atât este mai puțin probabil să puteți obține bani în condiții favorabile.

Înainte de a emite majoritatea tipurilor de împrumuturi și împrumuturi, băncile și IFM sunt obligate să calculeze indicatorul de sarcină a datoriei debitorului (PD). Pentru a afla cât plătiți deja pentru alte împrumuturi și împrumuturi, acestea trebuie, cu consimțământul dvs., să trimită cereri către biroul de Istorie a creditelor (BCI).

BCI calculează așa-numitul rating de credit al Împrumutatului. Arată cât de riscant este să ai încredere într-o persoană cu bani în datorii. Băncile și IFM primesc această evaluare împreună cu istoricul lor de credit și o iau în considerare atunci când decid să emită un împrumut. Un împrumutat cu un rating scăzut va fi cel mai probabil fie refuzat cu totul, fie va împrumuta bani la o rată ridicată a dobânzii.

Fiecare birou își alege propriile metode de calcul al ratingului, dar majoritatea iau în considerare aceiași factori. De exemplu, atunci când mai multe organizații solicită informații despre aceeași persoană de la BCI într — un timp scurt, biroul consideră adesea un astfel de comportament suspect-și scade ratingul. Deși nu este esențial.

Refuzurile pe care împrumutatul le-a primit de la bănci și IFM agravează mai mult ratingul. De exemplu, din cauza unui istoric de credit rău sau a unui PD ridicat. Unele BKI iau în considerare chiar și acele cazuri în care o persoană nu a oferit creditorului consimțământul de a solicita un istoric de credit și din acest motiv nu i sa acordat un împrumut sau un împrumut.

Este puțin probabil ca un rating rău să vă împiedice să obțineți un nou împrumut dacă aveți un venit oficial stabil, o povară scăzută a datoriei (PD) și nu au existat delincvențe grave la împrumuturile anterioare. Dar, este probabil ca rata dobânzii să fie mai mare decât în cazul unui rating de credit bun. Și când totul nu este atât de neted, un rating scăzut poate deveni un motiv suplimentar de refuz.

Pentru a economisi timp și efort și pentru a crește șansele unui împrumut, este mai bine să selectați Mai întâi băncile sau MFO-urile cu cele mai potrivite condiții. Merită evaluat nu numai dobânda posibilă a împrumutului, ci și alți factori: de exemplu, dacă este posibilă transferul plăților de pe cardul altei bănci fără comision.

Dacă nu există timp pentru a face cercetări, puteți încredința această lucrare unui broker de credit. Un specialist bun va ține cont de toate dorințele dvs. și va face o listă de organizații care îndeplinesc criteriile dvs.

Cum de a găsi un broker de credit bun?

În primul rând, merită evaluat dacă aveți cu adevărat nevoie de ajutorul lui. Amintiți-vă că brokerii de credit:

  •  nu poate garanta că veți obține un împrumut;
  •  nu afectează valoarea ratei dobânzii la împrumut și împrumut;
  •  nu vă va corecta istoricul de credit și nu vă va crește ratingul de credit.
Dacă brokerul vă asigură altfel, este o fraudă și serviciile sale nu ar trebui utilizate.

Și dacă brokerul oferă, de asemenea, să emită documente false despre venit sau proprietate, acesta este un criminal și cu siguranță nu trebuie să lucrați cu el.

Fără prea multă teamă, puteți contacta brokerii care oferă împrumuturi POS în magazine. De obicei, aceștia sunt angajați ai magazinului în sine — și nu este mai puțin interesată decât tine să obții un împrumut aprobat pentru tine și să poți achiziționa bunurile lor. Cel mai probabil, nu va trebui să plătiți pentru serviciile lor, deoarece primesc un salariu sau comision de la magazinul însuși sau de la creditor.

Dar chiar și în acest caz, merită să cântăriți totul cu atenție. Poate că condițiile pentru împrumuturile oferite de brokeri nu sunt cele mai profitabile și puteți găsi opțiuni mai acceptabile pe cont propriu.
În alte cazuri, trebuie să fii și mai atent atunci când alegi un intermediar. Brokerii cinstiți vă vor arăta limitele competenței lor: vă vor ajuta să selectați Mai multe bănci și IFM care îndeplinesc cât mai mult cerințele dvs. Și vă vor sfătui cu privire la ce documente ar trebui colectate pentru a vă crește șansele de împrumut. Dacă timpul este mai scump pentru dvs. decât banii și sunteți dispus să plătiți pentru astfel de servicii, atunci un broker de credit vă poate fi util.

Merită să alegeți dintre acei specialiști care iau o taxă fixă și nu un procent din împrumutul viitor. În acest fel veți înțelege imediat cheltuielile dvs. pentru serviciile de broker. În același timp, trebuie indicat în mod clar că sunteți gata să plătiți pentru consultare și înțelegeți că banii pentru aceasta nu vă vor fi returnați, chiar dacă aceste sfaturi nu vă vor ajuta să obțineți un împrumut.

Nu există criterii obiective pentru alegerea brokerilor de credit. Nu există un registru de Stat al brokerilor de credit sau al ratingurilor care ar putea fi un ghid pentru dvs. Deci, ca atunci când alegeți un agent imobiliar, cel mai bine este să vă bazați pe recomandările prietenilor și cunoștințelor.